EFFECT OF SUGAR CANE MORDANT ON THE DYEING OF TEXTILE COLORS USING EXTRACT OF THE SHY PRINCESS PLANT (Mimosa Pudica)
Adriani Adriani, Universitas Negeri Padang, Indonesia
Abstract
This study explores the use of natural color sources from the sensitive plant (Mimosa Pudica) with different sugar cane mordants to reduce pollution caused by synthetic dyes. The research aims to examine the color evenness and the impact of different mordants on cotton material dyeing using sensitive plant extracts and black, red, and yellow sugar cane mordants. The study adopts an experimental approach and collects primary data from 15 panelists. The results show that the use of black, red, and yellow sugar cane mordants leads to very flat color flatness. The evenness of color is also significant, with a data value of 0.011 <0.05, suggesting a significant effect on the dyeing process of sensitive plant (Mimosa Pudica) extract using black, red, and yellow sugar cane mordants on cotton material.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
F. Noor, “teknik eksplorasi zat pewarna alam dari tanaman di sekitar kita untuk pencelupan bahan tekstil,” pp. 1–23, 2016.
P. K. Sutara, “Jenis Tumbuhan sebagai Pewarna Alam pada Perusahaan Tenun yang ada di Kecamatan Blahbatuh Kabupaten Gianyar,” pp. 1–36, 2016.
A. Rosyida and A. Zulfiya, “Pewarnaan Bahan Tekstil dengan Menggunakan Ekstrak Kayu Nangka dan Teknik Pewarnaannya untuk Mendapatkan Hasil yang Optimal,” vol. 7, no. 2, pp. 52–58, 2013.
T. Pujilestari, “Review: Sumber dan Pemanfaatan Zat Warna Alam untuk Keperluan Industri,” Dinamika Kerajinan dan Batik: Majalah Ilmiah, vol. 32, no. 2, p. 93, 2016, doi: 10.22322/dkb.v32i2.1365.
S. S. Dewy and S. Z. Novrita, “Pengaruh Perbedaan Larutan Celup (Vlot) Terhadap Hasil Pencelupan Zat Warna Alam Ekstrak Bawang Dayak (Eleutherine Palmifolia (L.) Merr.) Pada Bahan Sutera Dengan Mordan Tawas,” Gorga : Jurnal Seni Rupa, vol. 8, no. 1, p. 248, 2019, doi: 10.24114/gr.v8i1.13623.
F. Masyitoh and E. Ernawati, “Pengaruh Mordan Tawas dan Cuka Terhadap Hasil Pewarnaan Eco Print Bahan Katun Menggunakan Daun Jati (Tectona Grandis),” Gorga : Jurnal Seni Rupa, vol. 8, no. 2, p. 387, 2019, doi: 10.24114/gr.v8i2.15630.
K. R. Muharrani, S. Z. Novrita, and W. Nelmira, “Pengaruh Perbedaan Mordan Pada Pencelupan Dengan Zat Warna Daun Inai (Lawsonia Inermis L.) Terhadap Kain Katun,” vol. 12, 2023.
T. Marnoto, G. Haryono, D. Gustinah, and F. A. Putra, “Ekstraksi Tannin Sebagai Bahan Pewarna Alami Dari Tanaman Putrimalu (Mimosa Pudica) Menggunakan Pelarut Organik,” REAKTOR, vol. 14, no. 1, pp. 39–45, Apr. 2012, doi: 10.14710/reaktor.14.1.39-45.
B. Joseph, J. George, and J. Mohan, “Review Article Pharmacology and Traditional Uses of Mimosa pudica,” vol. 5, no. 2, pp. 41–44, 2013.
Hasanuddin, Penelitian Penerapan Zat Warna Alam dan Kombinasi pada Produk Batik dan Tekstil Kerajinan. Yogyakarta: : Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Industri Kerajinan Batik., 2001.
M. M. Revianti and S. Z. Novrita, “Pengaruh Mordan Terhadap Pencelupan Ekstrak Daun Puring (Codiaeum Variegatum) Pada Bahan Katun,” Gorga : Jurnal Seni Rupa, vol. 8, no. 2, p. 403, 2019, doi: 10.24114/gr.v8i2.15716.
and H. R. E.-S. Sara E. Ali, Rania A. El Gedaily, Andrei Mocan, Mohamed A. Farag, “Profiling Metabolites and Biological Activities of Sugarcane (Saccharum officinarum Linn.) Juice and its Product Molasses via a Multiplex Metabolomics Approach,” National Institutes of Health, vol. 24, no. 5, p. 937, 2019.
A. H. Zaini, M. Baskara, and K. P. Wicaksono, “Uji Pertumbuhan Berbagai Jumlah Mata Tunas Tebu (Saccharum officinarum L.) Varietas VMC 76-16 dan PSJT 941,” Jurnal Produksi Tanaman, vol. 5, no. 2, pp. 182–190, 2017.
Ernawati, TATA BUSANA SMK JILID 2 Direktorat Pembinaan Sekolah Menengah Kejuruan. 2008.
Alvina Alvina, Adriani Adriani, and S. Z. Novrita, “Perbedaan Mordan Belimbing Manis (Avverhoa Carambola) dan Belimbing Wuluh (Avverhoa Bilimbi) Terhadap Hasil Pencelupan Pada Bahan Sutera Menggunakan Ekstrak Biji Kesumba (Bixa Orellana L),” Journal of Home Economics and Tourism, vol. 12, no. 1, p. 19, 2016.
A. A. Dini and Adriani Adriani, “Pengaruh Pengulangan Pencelupan Terhadap Hasil Warna Pada Bahan Katun Dengan Ekstrak Biji Pinang (Areca catechu L) dan Daun Sirih (Piper betle L) Dengan Mordan Kapur Sirih,” Angewandte Chemie International Edition, 6(11), 951–952., vol. 2, p. 114, 2019.
Y. I. Amelia,Elsa, Adriani, “Perbandingan Teknik Mordanting Terhadap Hail Pencelupan Zat Warna Alam Ekstrak Daun Keladi Hias (Philodendron) dengan Mordan Air Tapai Pada Bahan Sutera.,” in PKK FT.UNP, padang, 2015.
Mala Maulidina. and Adriani, “The Effect of Difference of Mordan Cane on Cotton Interest using Cesumba Seed Extract,” The Third International Conference on Culinary, Fashion, Beauty, and Tourism (ICCFBT), pp. 92–100, 2020.
Yessi Suharni, Pengaruh Teknik mordanting teerhadap pencelupan bahan sutera menggunakan zat warna alam ekstrak daun putri malu dengan mordan tawas. Padang: Program Studi Pendidikan Kesejahteraan Keluarga, Fakultas PP UNP, 2017.
Ramelawati, Adriani, and S. Z. Novrita, “Pengaruh Mordan Tawas Dan Jeruk (Citrus Aurantifolia) Terhadap Hasil Pencelupan Ekstrak Bawang Merah (Allium Ascalonium L) Pada Bahan Sutera),” Journal of Home Economics and Tourism, vol. 15, pp. 40–42, 2017.
S. Z. N. Andini Dwi Hendrika, “Pengaruh Ekstrak Kulit Buah Nipah (Nypha Fructicans) & Kulit Bawang Merah (Allium Ascalonium L) dengan Mordan Tunjung, Tawas, dan Kapur Sirih Terhadap Hasil Pencelupan Pada Bahan Katun,” Jurnal Kapita Selekta Geografi, pp. 33–46.
DOI: https://doi.org/10.21831/hej.v8i2.74091
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Farhana Lafaticha Rosyadi, Adriani adriani
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
index by
Home Economic Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License
Home Economics Journal Stats