Utilization of Cow Dung and Coconut Shell in Making Briquettes With Tapioca Strach Adhesive as Alternative Energy
Lalu Ahmad Didik Meiliyadi, Universitas Islam Negeri Mataram, Indonesia
Abstract
This research was conducted with the aim of producing briquettes that have quality in accordance with SNI, with the composition of cow dung and coconut shell materials so that they can be utilized as alternative energy. The core scheme of this research is to test the quality of charcoal, especially its calorific value. By using variables in the form of a mixture of cow dung and coconut shell used, for samples A: 30%, 70%, B: 40%, 60%, C: 50%, 50%, D: 30%, 70. Based on the data obtained, it can be concluded that the mixture that has the optimal value to get the best quality of briquettes is sample D, which is 30% cow dung and 70% coconut shell where the calorific value obtained is 4706 cal/g. Cow dung is very efficient to be used as biobriquettes
Keywords
References
R. I. Berlian, L. A. D. Meiliyadi, and Bahtiar, “Pemanfaatan Limbah Kulit Singkong dan Sekam Padi dalam Pembuatan Biobriket dengan Perekat Tapioka Sebagai Bahan Alternatif Biomassa,” Komun. Fis. Indones., vol. 20, no. 1, pp. 1–8, 2023, doi: 10.31258/jkfi.20.1.1-8.
A. A. D. Meiliyadi, I. Damayanti, and A. Syuzita, “Characteristic of Ceremai Fruit Electrical Properties as Electrolyte Solution in Galvanic Cells,” J. Penelit. Pendidik. IPA, vol. 9, no. 2, pp. 478–484, 2023, doi: 10.29303/jppipa.v9i2.1880.
F. A. Kurniawan and A. A. Syukron, “Karakteristik Briket Bioarang dari Campuran Limbah Baglog Jamur Tiram (Pleurotus Ostreatus) dan Sekam Padi,” Indones. J. Appl. Phys., vol. 9, no. 02, p. 76, 2019, doi: 10.13057/ijap.v9i2.34478.
B. Indrawijaya, “BRIKET BAHAN BAKAR DARI AMPAS TEH DENGAN PEREKAT LEM KANJI,” J. Ilm. Tek. Kim., vol. 3, no. 1, 2019, doi: 10.32493/jitk.v3i1.2597.
K. Ridhuan and D. Irawan, “Pengaruh Jenis Biomassa Terhadap Karaktristik Pembakaran dan Hasil Bioarang Asap Cair dari Proses Pirolisis,” MECHANICAL, vol. 10, no. 1, 2019, doi: 10.23960/mech.v10.i1.201902.
S. Y. Kpalo, M. F. Zainuddin, L. A. Manaf, and A. M. Roslan, “Production and Characterization of Hybrid Briquettes from Corncobs and Oil Palm Trunk Bark under a Low Pressure Densification Technique,” Sustainability, vol. 12, no. 6, p. 2468, Mar. 2020, doi: 10.3390/su12062468.
R. Eka Putri and A. Andasuryani, “Studi Mutu Briket Arang Dengan Bahan Baku Limbah Biomassa,” J. Teknol. Pertan. Andalas, vol. 21, no. 2, 2017, doi: 10.25077/jtpa.21.2.143-151.2017.
O. F. Obi, R. Pecenka, and M. J. Clifford, “A Review of Biomass Briquette Binders and Quality Parameters,” Energies, vol. 15, no. 7, p. 2426, Mar. 2022, doi: 10.3390/en15072426.
A. Ansar, D. A. Setiawati, M. Murad, and B. S. Muliani, “Karakteristik Fisik Briket Tempurung Kelapa Menggunakan Perekat Tepung Tapioka,” J. Agritechno, 2020, doi: 10.20956/at.v13i1.227.
J. S. Wibowo, “Pemanfataan Buah Pinus Dengan Serbuk Gergaji Kayu Jati Menjadi Briket Sebagai Energi Alternatif,” AME (Aplikasi Mek. dan Energi) J. Ilm. Tek. Mesin, vol. 7, no. 2, 2021, doi: 10.32832/ame.v7i2.4977.
H. A. Ajimotokan, A. O. Ehindero, K. S. Ajao, A. A. Adeleke, P. P. Ikubanni, and Y. L. Shuaib-Babata, “Combustion characteristics of fuel briquettes made from charcoal particles and sawdust agglomerates,” Sci. African, vol. 6, p. e00202, Nov. 2019, doi: 10.1016/j.sciaf.2019.e00202.
S. S. Dahdah, “Pemanfaatan Sekam Padi Menjadi Briket Sebagai Energi Alternatif Studi Kasus Desa Wotansari – Balong Panggang,” DedikasiMU(Journal Community Serv., vol. 2, no. 1, 2020, doi: 10.30587/dedikasimu.v2i1.1202.
S. Syarif, R. B. Cahyono, and M. Hidayat, “Pemanfaatan Limbah Kulit Kakao Menjadi Briket Arang sebagai Bahan Bakar Alternatif dengan Penambahan Ampas Buah Merah,” J. Rekayasa Proses, vol. 13, no. 1, 2019, doi: 10.22146/jrekpros.41517.
D. Sukowati, T. A. Yuwono, and A. D. Nurhayati, “Analisis Perbandingan Kualitas Briket Arang Bonggol Jagung dengan Arang Daun Jati,” PENDIPA J. Sci. Educ., vol. 3, no. 3, pp. 142–145, 2019, doi: 10.33369/pendipa.3.3.142-145.
A. Sugiharto and I. D. Lestari, “Briket Campuran Ampas Tebu Dan Sekam Padi Menggunakan Karbonisasi Secara Konvensional Sebagai Energi Alternatif,” J. Inov. Tek. Kim., vol. 6, no. 1, 2021, doi: 10.31942/inteka.v6i1.4455.
M. Saukani, R. Setyono, and I. Trianiza, “Pengaruh Jumlah Perekat Karet Terhadap Kualitas Briket Cangkang Sawit,” J. Fis. FLUX, vol. 1, no. 1, 2019, doi: 10.20527/flux.v1i1.6159.
H. Nurdin, W. Waskito, and D. Darmawi, “Karakteristik Nilai Kalor Briket Campuran Tebu Tibarau dan Kulit Durian,” INVOTEK J. Inov. Vokasional dan Teknol., vol. 19, no. 1, 2019, doi: 10.24036/invotek.v19i1.502.
S. Syam and H. Hasna, “Perbandingan Limbah Biji Kapuk Dengan Kulit Kapuk Sebagai Briket Arang Pengganti Bahan Bakar Rumah Tangga,” Sulolipu Media Komun. Sivitas Akad. dan Masy., vol. 19, no. 2, 2020, doi: 10.32382/sulolipu.v19i2.1234.
S. E. Bimantara and E. N. Hidayah, “PEMANFAATAN LIMBAH LUMPUR IPAL KAWASAN INDUSTRI DAN SERBUK GERGAJI KAYU MENJADI BRIKET,” Jukung (Jurnal Tek. Lingkungan), vol. 5, no. 1, 2019, doi: 10.20527/jukung.v5i1.6192.
A. L. Kakerissa, “PEMANFAATAN LIMBAH TEMPURUNG BIJI PALA SEBAGAI BAHAN BAKAR ALTERNATIF BRIKET ARANG BIOMASSA,” ALE Proceeding, vol. 3, 2021, doi: 10.30598/ale.3.2020.33-39.
S. Ahzan, D. Pangga, D. S. B. Prasetya, and A. H. P. Wijaya, “Pengembangan Briket Berbahan Dasar Eceng Gondok Dan Abu Sekam Padi Sebagai Alternatif Bahan Bakar Oven Tembakau,” ORBITA J. Kajian, Inov. dan Apl. Pendidik. Fis., vol. 7, no. 1, 2021, doi: 10.31764/orbita.v7i1.3444.
D. F. Nahas, O. R. Nahak, and G. F. Bira, “Uji Kualitas Briket Bioarang Berbahan Dasar Arang Kotoran Kambing, Arang Kotoran Sapi dan Arang Kotoran Ayam,” JAS, vol. 4, no. 3, 2019, doi: 10.32938/ja.v4i3.709.
W. Utami, S. Suhardi, and Z. H. Abdurrahman, “Pemanfaatan Limbah Kotoran Puyuh untuk Bahan Dasar Briket sebagai Bahan Bakar Alternatif,” Trop. Anim. Sci., vol. 2, no. 1, 2020, doi: 10.36596/tas.v2i1.133.
Nurhidayati, L. A. Didik, and A. Zohdi, “Identifikasi Pencemaran Logam Berat di Sekitar Pelabuhan Lembar Menggunakan Analisa Parameter Fisika dan Kimia,” J. Fis. Flux J. Ilm. Fis. FMIPA Univ. Lambung Mangkurat, vol. 18, no. 2, pp. 145–146, 2021, doi: 10.20527/flux.v18i2.9873.
Z. Sirajuddin, “Pengaruh Densitas Bahan terhadap Mutu Briket Arang Tempurung Kelapa,” MEDIAGRO, vol. 17, no. 1, 2021, doi: 10.31942/md.v17i1.3750.
N. Iskandar, S. Nugroho, and M. F. Feliyana, “UJI KUALITAS PRODUK BRIKET ARANG TEMPURUNG KELAPA BERDASARKAN STANDAR MUTU SNI,” J. Ilm. MOMENTUM, vol. 15, no. 2, 2019, doi: 10.36499/jim.v15i2.3073.
A. A. H. Saeed et al., “Moisture content impact on properties of briquette produced from rice husk waste,” Sustain., 2021, doi: 10.3390/su13063069.
B. Mardwianta, A. H. Subarjo, D. H. Setiabudi, and M. Husaini, “Pengolahan bioarang sebagai pengganti biogas untuk mendukung proses roasting pengolahan kopi arabica dan ketahanan energi,” Angkasa J. Ilm. Bid. Teknol., vol. 13, no. 2, 2021, doi: 10.28989/angkasa.v13i2.1091.
J. Nikiema et al., “Impact of material composition and food waste decomposition on characteristics of fuel briquettes,” Resour. Conserv. Recycl. Adv., vol. 15, p. 200095, Nov. 2022, doi: 10.1016/j.rcradv.2022.200095.
M. Faizal, M. Saputra, and F. A. Zainal, “Pembuatan Briket Bioarang dari Campuran Batubara dan Biomassa Sekam Padi dan Eceng Gondok,” Tek. Kim., 2015.
U. S. P. R. Arachchige, “Briquettes Production as an Alternative Fuel,” Nat. Environ. Pollut. Technol., vol. 20, no. 4, Dec. 2021, doi: 10.46488/NEPT.2021.v20i04.029.
L. Adhani, M. A. Marsya, S. Oktavia, and I. I. Sindiany, “Analisis bahan bakar Alternatif Komposit Biobriket dari Eceng gondok dengan Perekat Kotoran Sapi,” al-Kimiya, vol. 6, no. 2, pp. 81–86, May 2020, doi: 10.15575/ak.v6i2.6505.
E. B. Siki and O. R. N. T.B., “Pengaruh Perbedaan Tekanan Pengepresan terhadap Kualitas Briket Arang Kotoran Sapi,” JAS, vol. 5, no. 3, 2020, doi: 10.32938/ja.v5i3.975.
DOI: https://doi.org/10.21831/jsd.v13i2.67311
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Nisya Indriyanti Irawan, Lalu Ahmad Didik Meiliyadi