Green Accounting and Malang Hospitality Industry: A Inevitability

Annisa Rizkaninghadi Imansari, Universitas Brawijaya, Indonesia
Roekhudin Roekhudin, Universitas Brawijaya, Indonesia
Yeney Widya Prihaningtias, Universitas Brawijaya, Indonesia

Abstract


Abstract: This research aims to study the implementation of green accounting on the hospitality industry in Malang based on internal and external perspectives. This type of research is a multi-case study. Data collection was conducted in 2018 through interviews with internal parties of Harris Hotel (five stars), The Balava Hotel (four stars), and ubud Hotel and Cottages (three stars); guests and people around the hotels and environmental Services in Malang; observation and documentation. The results of this research show that three, four, and five stars hotels in Malang have implemented green accounting very well. All of those hotels also spent some expenses on the environment to reduce the risk of pollution and environmental damage. From the external perspective, no one is feeling disadvantaged from the activities of hotel operational. In the future, the hotels are expected to improve their awareness on the environment.

 

Keywords: Green Accounting, Environmental Cost

Akuntansi Hijau dan Industri Perhotelan: Sebuah Keniscayaan

Abstrak: Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui penerapan akuntansi hijau pada industri perhotelan di Kota Malang dari perspektif internal dan eksternal. Jenis penelitian ini adalah multi studi kasus. Pengumpulan data dilakukan pada tahun 2018, melalui wawancara dari pihak internal Hotel Harris (bintang lima), The Balava Hotel (bintang empat), dan Ubud Hotel & Cottages (bintang tiga); tamu dan masyarakat sekitar dari ketiga hotel, pihak Dinas Lingkungan Hidup Kota Malang; observasi dan dokumentasi. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa hotel bintang tiga, empat dan lima di Kota Malang telah menerapkan beberapa aktivitas akuntansi hijau. Ketiga hotel juga telah mengeluarkan beberapa biaya lingkungan dalam rangka mengurangi risiko pencemaran dan kerusakan lingkungan. Dari sisi eksternal, tidak ada pihak yang merasa dirugikan dari aktivitas operasional hotel, ke depannya diharapkan hotel dapat lebih peka terhadap lingkungan.

 

Kata Kunci: Akuntansi Hijau, Biaya Lingkungan


Keywords


Green Accounting; Environmental Cost

Full Text:

PDF

References


Bacot, H., McCoy, B., & Plagman-Galvin, J. (2002). Municipal commercial recycling: barriers to success. The American Review of Public Administration, 32(2), 145-165.

Badan Pusat Statistik Kota Malang. (2015). Banyaknya Kamar dan Tempat Tidur menurut jenis akomodasi, 2012-2014. Diperoleh 14 Februari 2018, dari https://malangkota.bps.go.id/statictable/2015/03/15/370/banyaknya-kamar-dan-tempat-tidur-menurut-jenis-akomodasi-2012--2014.html

Bohdanowicz, P., Simanic, B., & Martinac, I. (2005). Sustainable Hotels: Environmental Reporting According to Green Globe 21, Green Globes Canada/GEM UK, IHEI Benchmarkhotel and Hilton Environmental Reporting. Sustainable Building (SB05) Conference, 1642-1649.

Buyukipekci, S. (2014). Akuntansi hijau Applications in Accommodation Services as a Part of Sustainable tourism. Journal of Advanced Management Science, 2(3), 192-196.

Chen, Y. C., & Chen, Y. T. (2012). The Advantage of Green Management for Hotel Competitiveness in Taiwan: In the Viewpoint of Senior Hotel Managers. J. Mgmt. & Sustainability, 2, 211.

Dahlia, D. (2016). Analisis Penerapan Akuntansi hijau Pada Industri Perhotelan Di Sumatera Barat. Disertasi, Universitas Andalas.

Deegan, C. (2004). Financial Accounting Theory. Australia: McGraw-Hill.

Draft Laporan Akhir Kajian PDRB Hijau Kota Malang 2018. Dinas Lingkungan Hidup Kota Malang Provinsi Jawa Timur.

Elkington, J., & Rowlands, I. H. (1999). Cannibals with forks: the triple bottom line of 21st century business. Alternatives Journal, 25(4), 42.

Environmental Accounting Guidelines. (2005). Ministry of the Environment Japan.

Erdogan, N., & Baris, E. (2007). Environmental Protection Programs and Conservation Practices of Hotels in Ankara, Turkey. Tourism Management, 28(2), 604-614.

Grant, J. (2007). The Green Marketing Manifesto. John Wiley & Sons, Ltd.

Gunawan, E. (2012). Tinjauan Teoritis Biaya Lingkungan Terhadap Kualitas Produk dan Konsekuensinya Terhadap Keunggulan Kompetitif Perusahaan. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Akuntansi, 1(2), 47-50.

Hansen, D.R., & Mowen, M.M. (2005). Akuntansi Manajemen Buku 2 Edisi 7. Jakarta: Salemba Empat.

Han, H., Hsu, L. T. J., & Sheu, C. (2010). Application of the theory of planned behavior to green hotel choice: Testing the effect of environmental friendly activities. Tourism management, 31(3), 325-334.

Janković, S., & Krivačić, D. (2014). Environmental Accounting as Perspective for Hotel Sustainability: Literature review. Tourism and Hospitality Management, 20(1), 103-120.

Kementerian Pariwisata. (2015). Siaran Pers Green Hotel Award 2015 Hotel. Diperoleh 5 Februari 2019, dari http://www.kemenpar.go.id/asp/detil.asp?c=16&id=2985

Lai, J. H. (2016). Energy use and maintenance costs of upmarket hotels. International Journal of Hospitality Management, 56, 33-43.

Magerholm Fet, A. (1998). Environmental management tools and their application–a review with reference to case studies. Dalam 2nd International Conference on Technology Policy and Innovation. 3-5.

Mattera, M., & Moreno Melgarejo, A. (2012). Strategic implications of corporate social responsibility in hotel industry: A comparative research between NH Hotels and Meliá Hotels International.

Naik, P., & Piersma, N. N. (2002). Understanding the role of marketing communications in direct marketing (No. EI 2002-13).

Panungkelan, L., Tumbel, A., & Tawas, H. (2018). Analisis Pengaruh Strategi Green Marketing Dan Corporate Social Responsibility Terhadap Keputusan Menginap Di Hotel Swiss Bell Maleosan Manado. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis dan Akuntansi, 6(3).

Peraturan Menteri Negara Lingkungan Hidup Nomor 30 tahun 2009 tentang Tata Laksana Perizinan dan Pengawasan Pengelolaan Limbah Bahan Berbahaya dan Beracaun Serta Pengawasan Pemulihan Akibat Pencemaran Limbah Bahan Berbahaya dan Beracun oleh Pemerintah Daerah. Menteri Negara Lingkungan Hidup.

Pitriana, P. (2008). Ensiklopedia Pengetahuan Populer Pencemaran di Sekitar Kita. Bandung: Azka Press.

Seuring, S. A. (2001). Green Supply Chain Costing. Greener Management International, (33).

Setiawan, T. (2016). Penerapan Akuntansi Manajemen Lingkungan pada Dua Puluh Lima Perusahaan yang Terdaftar di Indeks Sri Kehati 2013. Jurnal Akuntansi, 9(2).

Singh, N., Cranage, D., & Lee, S. (2014). Green strategies for hotels: Estimation of recycling benefits. International Journal of Hospitality Management, 43, 13-22.

Sudiongko, A. (2017). Udara Kota Malang Kian Panas, Dinas Lingkungan Hidup Lakukan ini. Diperoleh 1 Juni 2018, dari http://m.jatimtimes.com/baca/161414/20171108/181712/ udara-kota-malang-kian-panas-dinas-lingkungan-hidup-lakukan-ini/#

Sumual, L. A. (2014). Kesiapan Industri Perhotelan dalam Memasuki Akuntansi Hijau: studi kasus pada industri perhotelan Bali (Doctoral dissertation, Program Studi Akuntansi FEB-UKSW).

Supriadi, B. (2016). Investigasi Green Hotel Sebagai Alternatif Produk Ramah Lingkungan. Prosiding SENIATI, (Book-2).

Susilo, J. (2012). Pengetahuan Manajemen Tentang Pemahaman Pelanggan dan Pegawai Mengenai Green Product terhadap Kualitas Produk yang Dimoderasi oleh Akuntansi Lingkungan dan Kinerja Kualitas. Asian Journal of Innovation and Entrepreneurship, 1(01), 47-64.

Umawan, A. A. N. K. P., & Putri, I. A. D. (2017). Analisis Pengungkapan Dan Dampak Penerapan Corporate Social Responsibility Di Hotel The Westin Resort Nusa Dua. E-Jurnal Akuntansi, 27-50.

Yin, R. K. (2009). Case study research: Design and methods (applied social research methods). London and Singapore: Sage.

Yoshi, A. (2011). Peran Akuntansi Lingkungan Dalam Meningkatkan Kinerja Lingkungan Dan Kinerja Keuangan Perusahaan. Disertasi, Widya Mandala Catholic University Surabaya.

Yusof, Z. B., & Jamaludin, M. (2013). Green approaches of Malaysian green hotels and resorts. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 85, 421-431.




DOI: https://doi.org/10.21831/economia.v15i2.24127

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Archive, Citation & Indexing:

More archive, citation, & indexing...

Creative Commons License

This site is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License