ALAT PEMBUAT ES KREM UNTUK PENGliSAHA KEelL Df PEDESAAN
DOI:
https://doi.org/10.21831/ino.v3i2.5072Abstract
Permasalahn pokok yang dihadapi dalam pembuatan es krem adalah bagaimana memproduksi es tersebut secara efektif dan efisien, sehingga dapat mengatasi pembuatan es krem cara tradisional yang cenderung menyita waktu lama (2 - 2.5 jarn/tabung es). Untuk itu melalui Program Vucer ini bertujuan mengatasi permasalahan tersebut dengan alat pembuat es krem secara mekanik dan semi otomatik.
Program vucer untuk industri kecil ini telah dapat dilaksanakan dengan baik, dan berhasil mewujudkan sebuah alat pembuat es krem semiotomatik, yang kini digunakan di industri Mitra. Alat pembuat es krem ini dapat berfungsi dengan baik dengan unjuk kerja sebagai berikut : Alat ini mudah dioperasikan, kapasitas produksinya 3 buah tabung bos es krem I 55 - 60 menit, sehingga menghemat waktu dan tenaga sekitar 6.5 jarn/3 tabung, es krem yang dihasilkan mempunyai kualitas standar pasar dan pesanan khusus.
Penggunaan alat ini mencapai 3 kali lebih produktif dibandingkan cara manual. Keuntungan
lain alat ini yaitu ergonomis, kompak, mudah dalam penggunaan dan mudah dalam perawatannya. Dengan demikian penerapan alat ini akan mampu meningkatkan potensi industri kecil semakin maju berkembang.
Kata kunci: Alat pembuat es krem
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
- Authors certify that the work reported here has not been published before and contains no materials the publication of which would violate any copyright or other personal or proprietary right of any person or entity.
- Authors transfer or license the copyright of publishing to Jurnal Civics: Media Kajian Kewarganegaraan to publish the article in any media format, to share, to disseminate, to index, and to maximize the impact of the article in any databases.
- Authors hereby agree to transfer a copyright for publishing to Jurnal Civics: Media Kajian Kewarganegaraanas a Publisher of the manuscript.
- Authors reserve the following:
- all proprietary rights other than copyright such as patent rights;
- the right to use all or part of this article in future works of our own such as in books and lectures;
- use for presentation in a meeting or conference and distributing copies to attendees;
- use for internal training by author's company;
- distribution to colleagues for their research use;
- use in a subsequent compilation of the author's works;
- inclusion in a thesis or dissertation;
- reuse of portions or extracts from the article in other works (with full acknowledgement of final article);
- preparation of derivative works (other than commercial purposes) (with full acknowledgement of final article); and
- voluntary posting on open web sites operated by author or author's institution for scholarly purposes, but it should follow the open access license of Creative Common CC BY-NC-SA License.