Nutritional status of Bali Rugby Team athletes preparing for PON Papua 2021
B.M. Wara Kushartanti, Ilmu Keolahragaan, Fakultas Ilmu Keolahragaan, Universitas Negeri Yogyakarta, Indonesia
Doni Pranata, Ilmu Keolahragaan, Fakultas Ilmu Keolahragaan, Universitas Negeri Yogyakarta, Indonesia
Widiyanto Widiyanto, Ilmu Keolahragaan, Fakultas Ilmu Keolahragaan, Universitas Negeri Yogyakarta, Indonesia
Abstract
Nutritional status is an important factor in maintaining body immunity. Poor nutritional status is one of the causes of degenerative diseases caused by a damaged lifestyle. This study aims to determine the nutritional status of Bali Rugby team athletes in preparation for the 2021 National Sports Week (PON) held in Papua Province. The type of research used is descriptive quantitative research with a survey method. The sample of this study was 14 athletes from the Bali Rugby Team, with an average age of 20 years. The data collected were height and weight and then analyzed using the Body Mass Index (BMI) formula. The results of this study are the average nutritional status of the Bali Rugby team athletes in preparation for PON Papua 2021, namely in the obesity category I, with details of the normal category as many as 5 athletes (35.7%), overweight category as many as 3 athletes (21.4%), and obesity category I as many as 6 athletes (42.9%). The conclusion in this study is that the average nutritional status of Bali Rugby team athletes in preparation for the 2021 National Sports Week (PON) held in Papua Province shows that athletes are in the obesity category I. From these results, it is hoped that the coach can use it as information to face PON 2021. by evaluating a training program that is tailored to the condition of the athlete so that it can produce maximum performance in the Rugby sport in Bali Province.
STATUS GIZI ATLET TIM RUGBY BALI PERSIAPAN PON PAPUA 2021
Abstrak
Status gizi merupakan salah satu faktor penting dalam menjaga imunitas tubuh. Status gizi yang buruk adalah salah satu penyebab timbulnya penyakit-penyakit degeneratif yang disebabkan oleh rusaknya gaya hidup. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui status gizi atlet tim Rugby Bali dalam persiapan Pekan Olahraga Nasional (PON) 2021 yang dilaksanakan di Provinsi Papua. Jenis penelitian yang digunakan yaitu penelitian deskriptif kuantitatif dengan metode survei. Sampel penelitian ini merupakan atlit Tim Rugby Bali yang berjumlah 14 orang wanita dengan rata-rata usia 20 tahun. Data yang terkumpul yaitu tinggi badan dan berat badan dan kemudian dianalisis menggunakan rumus Indeks Massa Tubuh (IMT). Hasil dari penelitian ini yaitu rata-rata kondisi status gizi atlet tim Rugby Bali dalam persiapan PON Papua 2021 yaitu dalam kategori obesitas I, dengan rincian kategori normal sebanyak 5 atlet (35,7%), kategori overweight sebanyak 3 atlet (21,4%), dan kategori obesitas I sebanyak 6 atlet (42,9%). Kesimpulan dalam penelitian ini yaitu rata-rata status gizi atlet tim Rugby Bali dalam persiapan Pekan Olahraga Nasional (PON) 2021 yang dilaksanakan di Provinsi Papua menunjukan bahwa atlet termasuk kategori obesitas I. Dari hasil tersebut, diharapkan pelatih dapat menjadikannya sebagai informasi untuk menghadapi PON 2021 dengan cara mengevaluasi program latihan yang disesuaikan dengan kondisi atlet sehingga dapat menghasilkan prestasi yang maksimal pada cabang olahraga Rugby di Provinsi Bali.Keywords
Full Text:
PDFReferences
Archilona, Z. Y. (2014). Hubungan Antara Indeks Massa Tubuh dan Lemak Tubuh (Studi Kasus Pada Mahasiswa Kedokteran UNDIP). Jurnal Media Medika Muda, 3(1), 6–15.
Badrus Barnaman, M. (2020). Survei Minat Siswa Terhadap Olahraga Rugby Di Sma Negeri Se-Kecamatan Jombang. Jurnal Pendidikan Olahraga Dan Kesehatan, 8(1), 145–149.
Griffin, J. R., Maxwell, T. M., & Griffin, L. (2016). The prevalence and consequences of obesity in athletes. Current Orthopaedic Practice, 27(2), 129–134. https://doi.org/10.1097/BCO.0000000000000346
Harahap, A. S., Barata, I., & Apriyanto, T. (2019). Hubungan Antara Power Otot Lengan Dan Koordinasi Mata Tangan Dengan Akurasi Passing Rugby Universitas Negeri Jakarta. Jurnal Ilmiah Sport Coaching and Education, 3(2), 154–163.
Hidayat, A., & Suroto. (2017). Hubungan Antara Status Gizi Dan Aktivitas Fisik Dengan Tingkat Kebugaran Jasmani Siswa. Jurnal Pendidikan Olahraga Dan Kesehatan, 4(2), 516–521.
Hita, I. P. A. D., Kushartanti, B. M. W., & Nanda, F. A. (2020). Physical Activity, Nutritional Status, Basal Metabolic Rate, and Total Energy Expenditure of Indonesia Migrant Workers during Covid-19 Pandemic. Jurnal Pendidikan Jasmani Dan Olahraga, 5(2), 122–128. https://doi.org/https://doi.org/10.17509/jpjo.v5i2.26791
Kurdanti, W., Suryani, I., Syamsiatun, N. H., Siwi, L. P., Adityanti, M. M., Mustikaningsih, D., & Sholihah, K. I. (2015). Faktor-faktor yang mempengaruhi kejadian obesitas pada remaja. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 11(4), 179. https://doi.org/10.22146/ijcn.22900
Lighter, J., Phillips, M., Hochman, S., Sterling, S., Johnson, D., Francois, F., & Stachel, A. (2020). Obesity in patients younger than 60 years is a risk factor for COVID-19 hospital admission. Clinical Infectious Diseases, 71(15), 896–897. https://doi.org/10.1093/cid/ciaa415
Maemun, P., Kuswari, M., & Jus’at, I. (2019). Pengetahuan Tentang Cairan, Asupan Cairan, Status Hidrasi, dan Tingkat Kebugaran pada Atlet Rugby di Universitas Negeri Jakarta.
P2PTM. (2018). Klasifikasi Obesitas Setelah Pengukuran IMT. Kementerian Kesehatan RI.
Pahlev, A. E. (2012). Determinan Status Gizi Pada Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 7(2), 122–126. https://doi.org/10.15294/kemas.v7i2.2807
Pane, H. W., Tasnim, T., Sulfianti, S., Hasnidar, H., Puspita, R., Hastuti, P., Apriza, A., Pattola, P., Sianturi, E., & Rifai, A. (2020). Gizi dan Kesehatan. Yayasan Kita Menulis.
Paramita, B. L., Ayuningtyas, D., Cibubur, K., Ciracas, K., & Timur, J. (2021). Athlete ’ s Health Maintanance Management during a Pandemic Covid -19 : A Case Study at a National Sport Hospital Manajemen Pemeliharaan Kesehatan Atlet selama Pandemi Covid - 19 : Studi Kasus di Rumah Sakit Olahraga Nasional. 17(1), 19–31.
Penggalih, M.H.S.T. and Huriyati, E., 2013. Gaya Hidup , Status Gizi Dan Stamina Atlet. 23(4), pp.192–199.
Pradana, G., 2020. Hubungan antara stres psikologis dengan gizi lebih pada siswa kelas sembilan. Skripsi-2016.
Ranchordas, M. K., Pratt, H., Parsons, M., Parry, A., Boyd, C., & Lynn, A. (2019). Effect of caffeinated gum on a battery of rugby-specific tests in trained university-standard male rugby union players. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 16(1), 1–9.
Roring, N. M., Posangi, J., & Manampiring, A. E. (2020). Hubungan antara pengetahuan gizi, aktivitas fisik, dan intensitas olahraga dengan status gizi. Jurnal Biomedik : Jbm, 12(2), 110–116. https://doi.org/10.35790/jbm.12.2.2020.29442
Sandu Siyoto dan Ali Sodik. (2015). Dasar Metodologi Penelitian.
Singh Dhapola, M., & Verma, B. (2017). 4(2): 313-315 Relationship of body mass index with agility and speed of university players. ~ 313 ~ International Journal of Physical Education, Sports and Health, 4(2), 313–315.
Siregar, N. S., & Lasar Dani, D. P. (2019). Hubungan Tingkat Kecukupan Energi Dengan Status Gizi Atlet Gulat Pplp Sumatera Utara. Sains Olahraga : Jurnal Ilmiah Ilmu Keolahragaan, 2(1), 10. https://doi.org/10.24114/so.v2i1.12871
Velavan, T. P., & Meyer, C. G. (2020). The COVID-19 epidemic. Tropical Medicine and International Health, 25(3), 278–280. https://doi.org/10.1111/tmi.13383
Wibowo, E.T. and Hakim, A.A., 2019. Profil Indeks Massa Tubuh Pada Atlet Tim Nasional Indonesia Pada Asian Games 2018 Eko. Jurnal Kesehatan Olahraga, [online] 8(1), pp.131–140. Available at: .
Widyastuti, R. A., & Rosidi, A. (2018). Indeks Massa Tubuh Menurut Umur sebagai Indikator Persen Lemak Tubuh pada Remaja. Jurnal Gizi UNIMUS, 7(2), 32–39.
DOI: https://doi.org/10.21831/medikora.v20i1.38565
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2021 MEDIKORA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Indexed by:
In Collaboration with: